Шыны гутты, еркін үрлеу қолөнері ежелгі заманнан бері белгілі. Оның дамуы талғампаз бұйымдар жасауға ұмтылған халық қолөнершілері мен суретшілерімен байланысты. Бастапқыда шыны пішіндері классикалық болды, бірақ шыны үрлейтін түтіктің пайда болуымен шеберлер ерекше бұйымдар жасай бастады.


XIV-XVI ғасырларда құм мен орманға бай аймақтарда шыны үрлейтін «гут» (неміс тілінен Hütte)-шеберханалар пайда болды. ХІХ ғасырдың екінші жартысында шағын қолөнершілер ірі зауыттың орнын алып, гут өндірісі құлдырады. Алайда, ХХ ғасырдың екінші жартысында графиндер, бөтелкелер және үйлену тойы мен мерекелік үстелдің атрибутына айналған басқа да бұйымдар жасаған Львов пен Киевтің суретшілері мен қолөнершілерінің арқасында бұл дәстүрлер қайта жанданды. Бұл өнімдер пайдакүнемдікпен ғана емес, сонымен қатар көркемдік құндылығымен, шыны үрлеушілердің шеберлігі мен оларды жасау қабілетінің көрінісімен де ерекшеленді.
Гутты шыны жасау технологиясы пеште шыны массасын шамамен 1000°C температурада қыздыруды қамтиды. Шебер бұйымдарды үрлеу үшін шыны үрлеу түтігін пайдаланып, оларға кесектің пішінін береді. Шыны құрамына кремний диоксиді және оның қасиеттеріне әсер ететін әртүрлі оксидтер кіреді. Өнім әрқашан ерекше болып шығады, сондықтан нәтиже шебердің ойлағанынан өзгеше болуы мүмкін, өйткені шынымен жұмыс істеу процесі шығармашылық импровизация мен әсерді қамтиды.


Өткен ғасырдың 60-80-ші жылдарындағы көркем шыны шеберлерінің көрнекті өкілдері Киев қаласының украин суретшілері Аполлонов Иван Григорьевич (1933-2018 жж.) және Балабин Альберт Григорьевич (т. ж. 1934). Екі шебердің де Украинаның халық суретшілері атағы бар. 1989-1990 жылдары Украинаның көркемөнер көрмелерінің дирекциясы осы шеберлердің туындыларын музейіміздің қорына сыйға тартты. Суретші Иван Аполлоновтың жұмыстары гутты шыны үрлеу техникасын қолдана отырып жасалған «Тоғайдан су ағып жатыр» және «Полтава туралы естелік» түрлі-түсті құмыралардың үш композициясынан тұрады. Шағын пішінді «Тотықұс» сәндік мүсіндік композициясында шебер Альберт Балабиннің орындауындағы өзіндік ерекшелігі бар.